ST oundvikliga komponent prisökning

- Dec 18, 2020-

2020 närmar sig sitt, och det här magiska året kommer också att ta. Men eftersom det nya året närmar sig, är komponenten marknaden visar mer och mer entusiasm. Kanske för att få ett bra år har många tillverkare erbjudit sig att höja priserna. Och denna runda av prishöjningar kommer våldsamt, och det har ett brett spektrum av effekter. Från råvaror till chips, till förpackningar, har priserna stigit volatically.


Och alldeles nyligen utfärdade ST, en jätte inom halvledarindustrin, också ett prisökningsmeddelande, som meddelade att från och med den 1 januari 2021 kommer priset på alla produkter att öka. Anledningen till prisökningen som ges av ST är att på grund av otillräcklig tillgång på råvaror, stigande kostnader och strängare kommersiella villkor, men efterfrågan är fortfarande stark, st beslutat att öka priserna på alla produktlinjer. Uppenbarligen har vågen av komponentprishöjningar varit turbulent.


Wafer-brist och stigande efterfrågan har lett till komponentbrist och prisökningar


Att döma av den senaste komponentmarknaden, på grund av bristen på 8-tums wafers, en serie produkter som MCU, förare IC, energisparfunktioner IC, MOSFET, etc. har alla fått nyheter om prishöjningar. Med ST: s MCU som exempel, prisförändringar under den senaste tiden är i princip beräknas i timmar, och det finns flera priser på en dag. Några mycket vanliga MCU-modeller har ökat med mer än tre gånger, och leveransperioden har också börjat sträcka sig till ca 30 veckor. Någon förlöjligade att ST: s MCU steg snabbare än Shenzhen bostadspriser.


Tian Jiping, vice VD för marknaden och affärsutveckling för Mouser Electronics Asia Pacific, sade i en intervju med elektronikentusiaster att med slutet av 2020 har halvledarindustrin också inlett en ny omgång "out of stock tide". Den främsta orsaken till den nuvarande bristen är Otillräcklig kapacitet i tidigare led och motsägelsen mellan tillgång och efterfrågan i industrier i senare led.


I tiden efter epidemin har den kommersiella processen med 5G påskyndat processen för digital omvandling, vilket i sin tur främjar den kontinuerliga tillväxten av marknadens efterfrågan på chipprodukter, vilket har lett till otillräcklig produktionskapacitet för 2000-talet av stengjuteriet under senare tid. Detta är också den senaste MCU, power management chip, och display driver chip. , ÄR MOSFET power semiconductor och andra produkter i lager.


För närvarande har problemet med den snäva kapaciteten inom halvledarindustrin spridit sig till bilindustrin, vilket har gjort att vissa viktiga moduler inte kan tillverkas. På grund av den strama globala tillgången på halvledarchips är det oundvikligt att varubristen ökar priserna. I den slutliga analysen är utbudet av komponenter en bristvara, men detta är också en möjlighet för inhemska tillverkare som är redo.


Tang Peitian, chef för verksamheten på Weiyang Mall, berättade också elektronikentusiaster att komponentmarknaden verkligen är turbulent under 2020. Förutom epidemin och internationella politiska faktorer, som fick den tidigare leden materiella utbudet att missbedöma marknaden, den viktigaste faktorn är den starka efterfrågan på marknaden och i senare led tillverkning. Som ett resultat av överföringen har den inhemska kärnboomen också spelat en roll för att underblåsa lågorna.


Men ur distributionsmarknaden anser Tang Peitian att oavsett om det är en distributör eller en näringsidkare, är det mer fördelaktigt. Stora distributörer måste först skydda stora kunder, vilket oundvikligen kommer att främja decentraliseringen av små terminal efterfrågan, vilket kommer att öka möjligheterna för handlare och e-handelsplattformar. Men, om handlare och e-handelsplattformar kan gripa denna del av möjligheten är också ett test av deras kanal kapacitet. Liknar Weiyang, Mouser, Digikey, etc., som säljer i plats, fördelarna med katalog distributionsplattformar kommer att vara mer framträdande.


Inför dagens marknad, Mouser Electronics förslag är att nedströms tillverkare bör planera för företagens riskhantering ur ett långsiktigt perspektiv, såsom lagerhållning i förväg när som helst för att undvika eller lindra efterföljande materialbrist, säkerställa tillräcklig produktionskapacitet, och behålla order , Och välja en pålitlig leverans partner och upprätthålla en god relation med den i processen är också en viktig faktor för att säkerställa en stabil produktion och drift av företaget. Dessutom bör tillverkare i senare led vara uppmärksamma på observationen av marknaden, kontrollera om det finns läckor beroende på efterfrågan på marknaden, formulera effektiva FoU- och produktionsplaner och forma god konkurrenskraft på marknaden.